Redovni projekti

Udruga Profesor Baltazar organizator je najvažnije manifestacije popularizacije znanosti u Hrvatskoj – Znanstvenog piknika – kontinuirano od 2011. godine. Znanstveni piknik je platforma koja stoji na raspolaganju udrugama, pojedincima, znanstvenim i obrazovnim institucijama da kroz nju pokažu svoje projekte popularizacije prirodnih znanosti, STEM područja, robotike, 3D printinga i svih naprednih tehnologija koje donosi 4. industrijska revolucija.
Udruga je (su)organizator i/ili sudionik nekoliko manifestacija manjih opsega: mini format Znanstvenog piknika u Tower Centru i na Gradini u Rijeci, Znanosti u kvartu, STEAM tjedna, Dana otvorenih vrata Instituta Ruđer Bošković te brojnih radionica širom Hrvatske, s dodatnim naglaskom na tematikama spajanja znanosti i umjetnosti s ciljem evoluiranja STEM politika prema STEAM politikama. Isključivo STEM područja nisu dovoljna za razvoj kompletnog i empatičnog ljudskog bića, možda budućeg znanstvenika; potrebno je razvijati i druge kompetencije, spoznaje i alate za uspješno i pozitivno funkcioniranje u društvu – ovdje područje umjetnosti i drugih humanističkih znanosti daju dodatnu dimenziju članovima društva.
Misao vodilja i motivacija za kontinuiranom organizacijom manifestacije Znanstveni piknik dugi niz godina bila je ideja i namjera da se mobiliziraju relevantni dionici u Hrvatskoj u projekt izgradnje i otvaranja Znanstveno edukativno zabavnog centra – ZEZ. Nakon dugogodišnjeg procesa promišljanja i pregovaranja, prvi cilj je postignut i pronađen je partner u Krapinsko-zagorskoj županiji, Gradu Donja Stubica i Zagorskoj razvojnoj agenciji. Ovaj konzorcij kreće u restauraciju, revitalizaciju i prenamjenu dvorca Stubički Golubovec u znanstveni centar (www.zezz.hr).