Susret popularizatora znanosti

Dana 1. listopada 2021. godine u Tehničkom muzeju Nikola Tesla održan je “Susret popularizatora znanosti”, događanje koje se u organizaciji udruge FabLab održalo drugu godinu zaredom.

Cilj susreta popularizatora znanosti jest okupiti predstavnike organizacija civilnoga društva koji se bave popularizacijom znanosti/STEM područjem u RH u svrhu umrežavanja i otvaranja mogućnosti za zajedničku suradnju.

Ovogodišnji susret bio je posvećen predstavljanju projekta “Znanost spaja ljude” i uspostavu tematske mreže “STEM kao pokretač društva”, s naglaskom na projektni element “Jačanje partnerstva organizacija civilnoga društva i uključivanje novih članica i članova tematske mreže.

Znanstveni voditelj projekta, mr.sc. Roberto Vdović predstavio je dosadašnji rad udruge FabLab, nositelja projekta i partnerske udruge Hrvatsko interdisciplinarno društvo u sklopu projektnog elementa. Tijekom 2021. godine aktivno se radilo na prikupljanju informacija o organizacijama civilnoga društva koje se bave STEM područjem u RH. Kreiran je upitnik koji je poslan izdvojenim organizacijama civilnoga društva, u svrhu prikupljanja više informacija o aktivnostima koje OCD-i obavljaju, ispitivanju njihovih potreba te provjeru zainteresiranosti za uključivanje u bazu organizacija koje se bave STEM područjem.

Susret popularizatora znanosti bio je usmjeren raspravi o potrebama organizacija civilnoga društva i kreiranju jedinstvene baze onih koje djeluju u STEM području, s naglaskom na raspravu o tome koje bi informacije bilo korisno prikazati u bazi. Rasprava je donijela konkretne prijedloge o potrebnim informacijama koje će doprinijeti međusobnom umrežavanju, pregledu aktivnosti i događanja na nacionalnoj razini. Dobivene informacije predstavnika organizacija civilnoga društva ugradit će se u daljnju provedbu projektnog elementa, ali i planove rada tematske mreže “STEM kao pokretač društva”.