20.6.2021.

SCOPE logo

Predstavljanje članova fokus grupe 

Fokus grupe dio su pripremnih aktivnosti za znanstvena istraživanja te objavu znanstvenih i stručnih radova koji će služiti kao znanstvena podloga za izradu smjernica javnih politika. Prva od planirane tri fokus grupe je održana 18. veljače 2021. 

Pri izboru članova fokus grupa vodilo se računa o zastupljenosti svih područja unutar Qhelix-a (civilnoga društva, akademskog sektora, poslovnog sektora i donositelja odluka), o kvalifikacijama članova te o ravnopravnoj zastupljenosti žena i muškaraca. Predstavljamo članove fokus grupe: 

Dr. sc. Marko Košiček, stručni savjetnik i koordinator popularizacijskih aktivnosti na IRB-u. Doktorirao je biokemiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Više od 10 godina sudjeluje u realizaciji brojnih edukacijskih (Ljetna škola znanosti, pripreme učenika za međunarodnu kemijsku olimpijadu i sl.) te popularno-znanstvenih aktivnosti (Festival znanosti, Znanstveni piknik, Otvoreni dan IRB-a, Noć istraživača i dr.). Jedan je od voditelja znanstvene emisije Treći element na HRT3, te je s kolegom Sašom Cecijem dobio Državnu nagradu za popularizaciju i promidžbu znanosti za 2014. Od 2018. do 2020. bio je glavni savjetnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja RH. 

Tina Marković radi na mjestu voditeljice Centara potpore u CARNET-u. Posjeduje višegodišnje iskustvo u vođenju europskih projekata te u provođenju projektnih aktivnosti koje imaju za cilj popularizirati primjenu informacijsko-komunikacijske tehnologije u obrazovanju te integraciju inovativnih metoda u učenju i poučavanju. Zadnje tri godine vodi projekte Scientix i DOTS (Development of transversal skill in STEM) čiji je cilj popularizacija prirodoslovnih predmeta kod nastavnika osnovnih i srednjih škola te stvaranje zajednice praktičara svih STEM nastavnika u zemljama članicama EU. Članica je i programskog odbora Znanstvenog piknika u kojem CARNET sudjeluje od 2015. godine kao jedan od organizatora. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, smjer Poslovna informatika. Završila je CARNET-ovu E-learning akademiju i stekla licencu projektnog menadžera. 

Helena Matuša, kao dio tima Zagorske razvojne agencije, više od 12 godina je uključena u pripremu i provedbu projekta Europske unije. Projekti su usmjereni na stvaranje poticajnog okruženja društvenog i poslovnog života. Helena vodi tim za pripremu Znanstveno-edukativno-zabavnog centra Zagorje te je uključena u osmišljavanje centra izvrsnosti za podupiranje razvoja talenata kod djece i mladih. Druga dimenzija u kojoj sudjeluje odnosi se na razvoj startup scene, poglavito u segmentu društvenog poduzetništva. Kao ponosna majka troje djece, uživa u istraživanju i kreativnom provođenju vremena s obitelji. 

Marijo Zrna zaposlen je u Tehničkom muzeju Nikola Tesla gdje radi na mjestu Organizatora komunikacije s javnošću i posjeta.  

Niz godina radi na organizaciji Festivala znanosti u Muzeju i njegovoj koordinaciji na razini Hrvatske. Aktivan je sudionik različitih događanja popularizacije znanosti u Muzeju i predstavljanja Muzeja institucionalno na takvim događanjima u Hrvatskoj.  

Aktivno radi već gotovo tri desetljeća i na vodstvima organiziranih grupa kroz zbirke Muzeja. 

Tanja Djaković po struci je profesorica matematike i fizike. U neposrednom radu s učenicima provela je 15 godina, zatim je bila ravnateljica škole a nakon toga i pomoćnica ministra obrazovanja u vrijeme kad su nastajali novi kurikularni dokumenti te je vodila upravu koja je operativno i administrativno pratila rad stručnih radnih skupina. 

Trenutno je zaposlena u Školskoj knjizi na mjestu urednice matematike ali uz to vodi i nekoliko edukacijskih projekata u partnerstvu sa školama i udrugama civilnog društva. 

Kristina Duvnjak profesorica je biologije koja od 2010. sudjeluje u osnivanju Udruge Bioteka, od kada se posvećuje razvoju edukacijskih programa i projekata na području neformalnog obrazovanja, a razvoj metodologije rada posebno okrenute STEM pristupu započinje 2013. godine, nakon višetjednih STEM edukacija u Francuskoj, Engleskoj i Njemačkoj. Autorica je više desetaka popularno-znanstvenih članaka na portalima Biologija.com.hr i Bioteka.hr, gostovala je u svim relevantnim nacionalnim televizijskim i radijskim postajama, provoditeljica je više stručnih usavršavanja u općem i strukovnom obrazovanju učitelja i profesora te je koautorica Priručnika za rad s darovitim učenicima u razrednoj nastavi te autorica STEM priručnika za rad s djecom u predškolskim ustanovama. Istraživačka i projektna nastava za djecu i mlade je, uz razvoj STEM metodologije, glavni fokus Kristinog rada. 

Aleksandra Podrebarac osnivačica je i predsjednica udruge Carpe Diem, zaposlena u udruzi od 2008.g.  

Dugogodišnje iskustvo u radu civilnog društva izgradila je kroz volonterski rad u nekoliko različitih udruga i institucija u Karlovcu.  

Zaposlena je kao voditeljica Centra za mlade u Grabriku i lokalnog volonterskog centra VolonterKA.  

U životu cijeni toleranciju, altruizam i slobodu u svim segmentima.