Održana treća fokus grupa u sklopu projekta „Znanost spaja ljude“

Na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, dana 17. prosinca 2021. održana je treća, ujedno i posljednja fokus grupa u sklopu projekta.


Fokus grupu je, kao i prethodne, moderirala dr.sc. Kristina Careva, stručnjakinja za participaciju. Uvodni govor, s kratkim izlaganjem o do sada odrađenim aktivnostima u sklopu projekta održao je znanstveni voditelj projekta, mr. sc. Roberto Vdović, predstavnih Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.


Sudionici ove fokus grupe bili su: mr.sc. Roberto Vdović (Arhitektonski fakultet), dr.sc. Marko Košiček (Institut Ruđer Bošković), gđa. Dunja Potočnik (Institut za društvena istraživanja), gđa. Tina Marković (CARnet), gdin. Petar Čuček (Astronomsko društvo Višnjan) i gdin. Krešimir Čanić (Fakultet strojarstva i brodogradnje). Ostali sudionici nažalost, nisu mogli prisustvovati fokus grupi, no bili su u mogućnsoti svoje komentare dostaviti pisanim putem.


Tema treće fokus grupe bio je detaljan osvrt na prijedlog upitnik uz pomoć kojeg će se provoditi anketna istraživanja, u svrhu ispitivanja javnog mnijenja i potreba društva. Uz pomoć dobivenih informacija o zaključcima prethodne dvije fokus grupe, kao i informacijama o temama i napretku znanstvenih istraživanja znanstvenih institucija koje sudjeluju u projektute na temelju uvida u stručnu literaturu koja se odnosi na STEM područje, prijedlog upitnika su pripremali stručnjaci iz društvenog područja, stoga je detaljan uvid stručnjaka iz STEM područja bio izuzetno koristan. S obzirom da je kreirani prijedlog upitnika namijenjen ispitivanju opće populacije, otvoreno je i pitanje provedbe individualnih i grupnih rasprava te su se sudionici fokus grupe osvrnuli su se i na pojedine grupe koje su relevantne za sudjelovanje u raspravama.