Danas je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu održana druga fokus grupa u sklopu projekta „Znanost spaja ljude”

Danas, u srijedu 30. lipnja 2021. na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, održana je druga fokus grupa u sklopu projekta „Znanost spaja ljude”. Prva fokus grupa održana je početkom ove godine, 14. veljače, također na Arhitektonskom fakultetu.

Prvu, ali i drugu fokus grupu moderirala je dr.sc. Kristina Careva, stručnjakinja za participaciju, a sudjelovali su Kristina Duvnjak iz udruge Bioteka, Krešimir Čanić kao predstavnik Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Marko Petančić i Lucija Prstec Smolčec iz udruge Carpe Diem, Tanja Djaković iz Školske knjige, Marijo Zrna iz Tehničkog muzeja Nikola Tesla, Petar Čuček iz Astronomskog društva Višnjan, mr.sc. Roberto Vdović s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i predstavnici Fablaba.

Ključna tema ove fokus grupe svakako je bilo pitanje financiranja i dugoročne održivosti organizacija koje se bave popularizacijom znanosti i STEAM područja. Udruge kao najčešći organizacijski oblik koji objedinjuje aktere u ovom tipu djelatnosti, mahom se, zaključeno je, financiraju kroz projektnu logiku, a značajno manje kroz donacije i gospodarsku djelatnost. Okupljeni su se složili da je put prema dugoročnoj održivosti u promjeni strukture ovih udjela u financiranju i to tako da se smanji vrijednost financiranja iz projektne osi, a povećaju prihodi od gospodarske djelatnosti i donacija.

Drugo pitanje koji je s naročitom pozornošću istražila fokus grupa bilo je vezano uz dobnu strukturu korisnika, odnosno ciljane publike populariziranja STEM područja i znanosti uopće. Je li ciljanu publiku, a naročito djecu, potrebno strogo dijeliti po dobi? Članovi radne grupe uputili su opaske o potrebi vršnjačkog učenja, odnosno izbjegavanja oslanjanja na postojeće taksonomije i modele rada. Upravo kroz napore udruga mogu se testirati neki novi načini premišljanja o obrazovanju, ali i njegovog prakticiranja, omogućivši tako da koncepti koji najviše obećavaju u budućnosti budu implementirani u formalne obrazovne procese.

Projekt “Znanost spaja ljude” provodit će se do kraja rujna 2023. godine, do kada će se uspostaviti tematska mreža u STEM području te donositeljima odluka predstaviti smjernice javnih politika za razvoj STEM područja u Hrvatskoj.